Smalczyk z fasoli, czyli taka zdrowa wersja pasty do chleba. wygląda i smakuje podobnie. Fasola jest bardzo zdrowa, a w tej wersji wyjątkowo smaczna. Kromka domowego chleba posmarowana takim fasolowym smalcem i do tego ogórek kiszony, zadowoli nie jedno podniebienie. Przepis jest prosty i dosyć szybki.
Składniki:
- szklanka fasoli białej drobnej
- 1 cebula
- 1/2 jabłka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 4 łyżki oleju
Fasolę suchą trzeba namoczyć, najlepiej zrobić to wieczorem, zalać ją dwoma szklankami wody i zostawić na noc, aby napęczniała. Użyłam fasoli suchej, drobnej białej, wolę taką, chociaż wiele osób robi ten smalec z gotowej z puszki, wtedy przygotowanie jest bardzo szybkie. Rano fasolę odlać, przełożyć do garnka i zalać pół litrem wody, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż fasola zmięknie, u mnie gotowała się półtorej godziny. Pod koniec gotowania posolić fasolę. Miękką fasolę odcedzić i całą ugnieść widelcem na gładką masę, nie używać blendera, gdyż smalczyk nie wyjdzie nam dobry. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć ją na oleju na złoto, gdy nabierze koloru, dodać starte jabłko i smażyć jeszcze około 5 minut. Na koniec dodać przeciśnięty czosnek, wyłączyć grzanie i całość, razem z olejem dodać do fasoli, wszystko wymieszać, doprawiając majerankiem, pieprzem i solą do smaku. Mój smalec wyszedł idealny, ale jeśli jest za gęsty, można dodać odrobinę wywaru z gotowania fasoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz