3 listopada 2021

Rogaliki z marmoladą

 Rogaliki nadziewane marmoladą, kruche, mięciutkie, maślane. Nadzienie może być różne, takie jakie lubimy masa kajmakowa, powidła, gęsty dżem. Rogaliki sprawdzone wielokrotnie, robię je bardzo często, na okazje i bez okazji. Świetnie sprawdzają się na różne uroczystości, święta, gdyż można zrobić je wcześniej. Ciasto nie wymaga specjalnego wyrabiania.








Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 gramów masła
  • 100 gramów świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • twarda marmolada

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć dodać cukier i trochę ciepłego mleka, wymieszać i zostawić, aby trochę podrosły. Masło najlepiej jak jest w temperaturze pokojowej, rozetrzeć palcami z przesianą mąką, dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i zagnieść ciasto. Z ciasta robimy dwie kule, jedną przykrywamy ściereczką, a drugą dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkować na kółko mniej więcej wielkości średniego talerza, podzielić je na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady i zwinąć rogalik przykrywając ciastem marmoladę, aż do czubka trójkąta. Tak zawinąć wszystkie rogaliki, oczywiście gdy skończymy pierwszą kulę, zabieramy się za drugą, aż zrobimy wszystkie rogaliki, a następnie układamy je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki przed pieczeniem można posmarować mlekiem i posypać cukrem, lub po upieczeniu polać lukrem, czy tylko posypać cukrem pudrem. Rogalików z tej porcji wychodzi dużo, można policzyć ile, ale można zrobić też z połowy składników. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni, góra-dół i piec rogaliki 15 minut do ładnego zrumienienia.


1 komentarz:

  1. Bardzo smaczne i szybko się robią. Na słodkość idealne.

    OdpowiedzUsuń