Metrowiec to ciasto bardzo smaczne i ładnie się prezentujące, a przepis jest bardzo stary, jeszcze z początku lat osiemdziesiątych. Składa się z dwóch foremek: ciasta białego i kakaowego, jeśli połączymy je w jednym kawałku to będzie miało prawie metr długości, dlatego ciasto nazywa się Metrowiec. Wykonanie metrowca nie jest trudne, ciasto jest wilgotne, a krem nie za słodki.
Składniki na ciasto do Metrowca:
- 16 łyżek lekko ciepłej wody
- 16 łyżek oleju
- 2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 8 jajek
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
Krem do Metrowca:
- 1,5 szklanki mleka
- 11 łyżeczek cukru
- 9 łyżeczek mąki pszennej
- 1 1/2 kostki masła
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier i utrzeć, aż żółtka zbieleją. Dodać letnią wodę po trochu, potem olej i cały czas ucierać. Mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając dodawać po trochu do ciasta. Ubić pianę z białek i na koniec delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na pół, do jednej połowy dodać kakao, wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, formy do metrowca obydwie muszą być takie same, 30 x 12 cm. Obydwa ciasta upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku góra-dół, około 50 minut, zależy od piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Przygotować krem do Metrowca: Zagotować szklankę mleka z cukrem, a mąkę rozrobić w pozostałym mleku i wlać na gotujące mleko, ugotować budyń, przykryć i zostawić do wystudzenia. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć, dodawać po łyżce zimny budyń, aż powstanie nam jednolity krem. Zimne ciasto kroić jak chleb w kromki, każdą smarować kremem, tak jak chleb masłem i układać na przemian białe i kakaowe, lekko dociskając, aż do wyczerpania ciasta. Pozostałym kremem posmarować ciasto po wierzchu. Metrowiec można zrobić w jednym kawałku, lub dwa mniejsze. Metrowca gotowego kroimy na ukos, dzięki temu wyjdzie nam ciasto dwukolorowe w paski.
Polewa do Metrowca:
- 2 czubate łyżki kakao
- 6 łyżeczek cukru
- 100 gramów masła
- 4 łyżeczki ciepłej wody
Składniki polewy włożyć do naczynia podgrzewać na małym grzaniu i cały czas mieszać, gdy składniki się połączą, a polewa zgęstnieje polać po wierzchu Metrowca.
16 łyżek kakao? To ok 2 szklanki. I 4 łyżeczki proszku do pieczenia? Język kółkiem stanie!
OdpowiedzUsuńProszę przeczytać przepis, kakao to jedna łyżka, a proszek do pieczenia na tą ilość ciasta się zgadza, to są 2 spore foremki, trzeba trzymać się przepisu, a ciasto się uda, miłego dnia!
UsuńA gdzie ty wyczytałaś te 16 łyżek kazała?
UsuńNiech pani przeczyta dokładnie przepis
UsuńWody 16 łyżeczek. Czytać ze zrozumieniem.
Usuń16 łyżek wody i 16 lyzek oleju( po 8 łyżek na ciasto ciemne i ciasto jasne) 1 łyżka kakao . Fakt 4 łyżeczki proszku to za dużo
OdpowiedzUsuńTyle daję proszku od zawsze a ciasta jest po zrobieniu prawie metr długości, tak że dużo i jest wysokie
Usuń4 łyżeczki proszku to nie dużo
OdpowiedzUsuńProszę mi wytlumaczyc jak go kroić? Bo na zdjęciu po przekrojeniu prezentuja sie dwa kolory czyli krojony byl po długości?
OdpowiedzUsuńCiasto kroi się na ukos, pierwszy kawałek z jednego boku jest szerszy ale następne są już jednakowe.
Usuń2 foremki 30 cm każda to nie bedzie metrowiec tylko 60 cm placek , metrowiec ma 2 foremki 50 siatki , dlatego nazywa sie metrowiec bo po złożeniu wychodzi 1 metr ciasta na długość
OdpowiedzUsuńPisze, że prawie metr, można go upiec w dłuższych foremkach, ale węższych, i jest jeszcze krem, tak że ciasto długie, pozdrawiam!
UsuńAle jeszcze krem sie daje wiec jest metr
UsuńJak to się później kroi.
UsuńKroi się na ukos.
UsuńMam prawie ten sam przepis i jest idealny .Język od proszku nie piecze.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto naprawdę polecam mam identyczny przepis wychodzi wyśmienite. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTyle cukru !!!!
OdpowiedzUsuńTak, tyle musi być to są dwie blaszki ciasta, w każdej jest jedna szklanka cukru.
UsuńNa drugi dzień po przełożeniu gdy przejdzie smakami jest bardzo dobre!!!Wilgotne,aromatyczne, mięciutkie Każdy ,kto jeszcze nigdy nie robił proszę spróbować i trzymać się przepisu.
OdpowiedzUsuńMam ten sam przepis i jest bardzo dobry
OdpowiedzUsuńU mnie jest mąka krupczatka.
OdpowiedzUsuńIle budyniu
OdpowiedzUsuńBudyń gotuje się z mąki na mleku, tak jak jest napisane w przepisie, nie dodaje się budyniu gotowego.
UsuńBudyń się robi tylko z mąki i mleka ? I to jest smaczne ?
OdpowiedzUsuńTak, wiele kremów jest robionych w ten sposób.
UsuńDokładnie tak
UsuńJak zwykle głupio mądre komentarze ile cukru !!! Tyle proszku do pieczenia ??!! Znajdź inny przepis albo dodaj własny jedna z drugą…🤦♀️ Robiłam i naprawdę mogę polecić aaaa i język kołkiem nie stanął od prószy do pieczenia i nie zeszłam z tego świata od nadmiaru cukru 🤪
OdpowiedzUsuńw budyniu mąka pszenna?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńDokładnie z tego przepisu piekę metrowca od lat .
OdpowiedzUsuń