Kotlety mielone z ryby, są nie tylko pyszne, delikatne, ale i zdrowe. W tej postaci każdy zje rybę, nawet dzieci. Prawie każda ryba nadaje się do tego dania, oczywiście filet, zarówno morska jak i słodkowodna, mój mąż woli takie mielone od wieprzowych kotletów.
Składniki:
- 400 gramów odfiletowanej ryby
- 1 cebula mała
- 1 jajko
- 1 mała czerstwa bułka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4-5 łyżek tartej bułki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Filet z ryby może być karp, dorsz, a nawet leszcz, najlepiej ze świeżej, umyć i osuszyć, a następnie zmielić przez maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć w mleku, lub w wodzie, odcisnąć i zmielić. Jeśli kotlety przygotowujemy z ryby mrożonej to dodajemy około 4 łyżki bułki tartej, a nie namoczoną bułkę, ponieważ ryba mrożona zawiera wodę, kotlety byłyby za rzadkie. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce, dodać do mielonej ryby, połączyć z jajkiem, bułką, doprawić solą i pieprzem, dodać też posiekaną natkę pietruszki, wymieszać wszystko na jednolitą masę, gdyby masa była za rzadka, dodać trochę bułki tartej, lub kaszy manny. Kotlety formować ręką maczaną w wodzie, mogą być podłużne, lub okrągłe, każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż kotlety będą rumiane, obracając je z obydwu stron. Gotowe kotlety podawać z ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz