Jarmuż jest bardzo zdrowy, chociaż niedoceniany. Teraz wraca do łask, można go kupić bez problemu, wiele osób uprawia go też w swoich ogródkach. Jarmuż jest bardzo smaczny, można wykorzystać go jako składnik sałatek, dodać do jajecznicy, czy zrobić zasmażany. W smaku przypomina szpinak.
Składniki:
- 2 duże garście jarmużu (200 gr)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
Wykonanie:
Od jarmużu oderwać łodygi, zostawić tylko listki, umyć i odsączyć. Tak przygotowanego jarmużu powinno być dwie garście. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane, jeśli takiego nie mamy może być zwykłe i dodać trochę oleju, aby za szybko się nie spaliło, wrzucić cebulę i ją delikatnie zeszklić. Gdy cebula nabierze trochę koloru, dodać jarmuż, mieszać i obsmażyć, aż jarmuż zmniejszy swoją objętość, dodać przeciśnięty czosnek, a następnie zmniejszyć grzanie i wlać pół szklanki wody, wolno dusić bez przykrycia, aż jarmuż zmięknie. Ja dusiłam 10 minut, gdy jarmuż jest już miękki, doprawić go do smaku solą i pieprzem. Dolana woda powinna wyparować, jeśli jest trzeba zwiększyć grzanie i mieszając chwilę dusić, aż wyparuje. Jarmuż podajemy na ciepło z kleksem ze śmietany, jako dodatek do mięsa do drugiego dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz