Galaretka wieprzowo-drobiowa, lub powszechnie nazywana zimne nóżki, pyszna, dosyć prosta i tradycyjna dla polskiej kuchni. Takiej galaretki nie mogło zabraknąć dawniej na świątecznym stole, dziś też wiele osób pielęgnuje tą tradycję i robi ją na różne okazje, a i bez okazji, gdyż jest bardzo smaczna.
Składniki:
- 3 nogi wieprzowe
- 2 udka drobiowe
- 1 mała golonka
- 2-3 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Nóżki i golonkę dokładnie oczyścić, jeśli trzeba opalić z resztek, umyć, zalać zimną wodą, tak aby je przykryła, zagotować, zebrać szumowiny, których jest dużo, zmniejszyć grzanie do minimum, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i cebulę i wolno gotujemy, jeśli mamy udka z kurczaka, dodajemy je do wywaru jak nóżki będą na wpół miękkie, lub od razu i wyjmujemy je wcześniej, jak się ugotują, udka z indyka, czy z kaczki gotują się trochę dłużej, ale też trzeba je sprawdzać, czy już się ugotowały. Mięso na galaretę gotuje się dosyć długo, nawet 2-3 godziny, zależy od mięsa, pół godziny przed końcem gotowania dodać obraną i umytą włoszczyznę, oraz doprawić do smaku solą. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, przestudzić i drobno pokroić, odrzucając wszystkie kostki. Marchewkę także kroimy w kostkę. Wywar z mięsa na galaretę należy przecedzić przez drobne sito, doprawić do smaku mielonym pieprzem i solą, a następnie dodać do pokrojonego mięsa i marchewki, wymieszać i rozlać galaretkę do salaterek , lub pojemników. Galaretka musi wystygnąć, wtedy się zsiądzie i jest gotowa do jedzenia.
A gdzie jest czosnek i ocet ?
OdpowiedzUsuńCzosnku nie dodaję, gdyż syn jest uczulony, a ocet jest, jeśli ktoś ma ochotę można dodać, pozdrawiam!
Usuń