Zupa fasolowa to tradycyjna polska zupa, z ziemniakami, może być ugotowana na wędzące, lub nie, bardzo sycąca, rozgrzewająca i zdrowa, idealna na chłodne dni. Dziś wersja zupy bez wędzonki, ugotowana na żeberkach wieprzowych, ale ta zupa smakuje także i na innym mięsie. Jest to wersja bez dodatku boczku i kiełbasy, taka lżejsza.
Składniki:
- 200 gramów fasoli
- 400 gramów żeberek wieprzowych
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 łyżeczka czubata majeranku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 1 liść laurowy
- smalec
- 600 gramów ziemniaków
Wykonanie:
Wieczorem fasolę opłukać i zalać zimną wodą, tak aby wody było więcej o 10 cm niż fasoli. Mięso opłukać, zalać litrem wody zagotować, zebrać szumowiny, dodać namoczoną fasolę, liść laurowy i wolno gotować. Po około pół godzinie do garnka dodać obraną i umytą włoszczyznę: marchew, pietruszkę i seler. Wolno gotować, aż fasola będzie prawie miękka, wtedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawić zupę solą i pieprzem i wolno gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na smalcu, jak się zrumieni dodać do Fasolówki, wsypać majeranek, doprawić do smaku jeśli trzeba pieprzem i solą, zupa musi być ostra. Fasolówka podczas gotowania gęstnieje, jeśli wolimy rzadszą zupę, należy dodać więcej wody.
Bardzo lubię zupkę fasolową,ja dodaję jeszcze makaron własnej roboty,tak gotowała moja Mama a my tak lubimy😋😋😋🥣
OdpowiedzUsuńA spróbuje. Jak mama robiła to musi być dobre. 😃👍
Usuń