Pyszne i proste do zrobienia kotlety z gotowanych ziemniaków, to pomysł na smaczny, bezmięsny obiad. Kotlety są chrupiące zewnątrz, a mięciutkie w środku, delikatne, doprawione solą i pieprzem. Można je podać tak jak krokiety z czerwonym barszczem do przypicia, a także z kefirem, szczególnie w gorące dni. Jest też to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia.
Składniki:
- 700 gramów ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie i wystudzić. Zimne ziemniaki zmielić przez maszynkę do mięsa, lub przetrzeć przez przecierak, przeznaczony do tego, nie używać blendera, gdyż kotlety nie będą smaczne. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na maśle klarowanym, jeśli takiego nie mamy, można użyć zwykłego masła, tylko trzeba uważać, żeby nam się cebula nie spaliła. Do zmielonych ziemniaków dodać jajko, cebulę lekko zrumienioną, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz do smaku, oraz zieloną natkę pietruszki, wszystko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Rękę lekko zwilżyć wodą i formować kotlety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety najpierw na większej mocy palnika, jak się zrumienią, przewrócić delikatnie na drugą stronę, po chwili zmniejszyć grzanie i smażyć około 5 minut z każdej strony, aż kotlety ziemniaczane ładnie się zrumienią. Najlepsze są takie prosto z patelni.