Zupa kalafiorowa ugotowana na rosole to jedna z najszybszych zup, bardzo smaczna i zdrowa. Najlepsza jest ze świeżego kalafiora, dlatego w lato często gości na moim stole. Można ugotować ją też na bulionie warzywnym, bez mięsa, jest tak samo pyszna.
Składniki:
- 1,5 litra rosołu
- 1 kalafior mój ważył 700 gr
- 1-2 marchewki
- 500 gramów ziemniaków
- zielone liście selera i pora
- zielona natka pietruszki
- 200 ml śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- 1-2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Przygotowanie zupy zaczynamy od podzielenia kalafiora na mniejsze różyczki i umycia go. Marchew obrać i pokroić tak jak lubimy, w kostkę lub zostawić w całości. Kalafior razem z marchewką włożyć do garnka, zalać rosołem i zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy, doprawić do smaku solą i pieprzem, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Dodać liście selera i pora, oraz przeciśnięte ząbki czosnku, co zaostrzy trochę zupę kalafiorową, jeśli nie lubimy czosnku, można go pominąć. Gdy warzywa i ziemniaki są miękkie, zaprawić zupę śmietaną i posypać zieleniną: pietruszką lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz