Jarmuż jest bardzo zdrowy, teraz akurat sezon, dlatego powinniśmy jeść go jak najwięcej, najlepiej surowy, wtedy nic nie traci ze swoich właściwości. Sałatka z jarmużem jest bardzo prosta, szybka i smaczna, dodatek gruszki dodaje jej naturalnej słodyczy, a pomidor lekko zakwasza, co w sumie nadaje jej niepowtarzalny smak.
Składniki:
- 3-4 liście jarmużu
- 1-2 gruszki
- 1 pomidor
- 3 suszone pomidory
- 1 łyżka nasion słonecznika
Sos:
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju od suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Liście jarmużu dokładnie umyć i osuszyć, oberwać twarde łodygi, a same listki drobno pokroić, lub porwać na małe kawałki, a następnie ułożyć na półmisku. Gruszki obrać ze skórki, wydrążyć środek z nasionami, pokroić w kostkę i wyłożyć na jarmuż. Suszone pomidory pokroić w paseczki, a świeży pomidor umyć i pokroić w cząstki, wszystko dodać do sałatki. Słonecznik uprażyć chwilę na suchej patelni i posypać sałatkę. Składniki sosu wymieszać, aż powstanie jednolita emulsja, polać sałatkę na 15 minut przed jedzeniem, aby smaki się połączyły. Ocet jabłkowy można zastąpić cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz