Początek jesieni

9 października 2021

Muffinki kakaowe

 Muffinki kakaowe, czy po prostu małe babeczki kakaowe, bardzo smaczne, wilgotne, nie za słodkie, takie na słodką przekąskę dla dorosłych i dzieci. Muffinki sprawdzą się też w podróży, czy jako dodatek do drugiego śniadania do szkoły i do pracy. Przepis jest bardzo prosty, dla każdego, możemy je robić razem z dziećmi i mile spędzić wspólnie czas.





Składniki:

  • 360 gramów mąki pszennej
  • 170 gramów cukru
  • 1 czubata łyżka dżemu
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 180 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 20 foremek papierowych do muffinek

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i wszystko wymieszać. Dodać mokre składniki, czyli mleko, olej, jajko i dżem, całość zmiksować na jednolitą masę. Przygotowane ciasto nakładać po około2 łyżki do muffinek, zależy od wielkości foremek. Piekarnik nagrzać góra-dół do 170 stopni, wstawić muffinki i piec 15 minut, sprawdzić patyczkiem, czy babeczki są suche, jeśli tak wyjąć z piekarnika. Gotowe muffinki kakaowe pyszne są takie bez niczego, ale można polać je polewą czekoladową, lub posypać cukrem pudrem. Muffinki kakaowe są wilgotne, długo zachowują świeżość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz