Muffinki kakaowe, czy po prostu małe babeczki kakaowe, bardzo smaczne, wilgotne, nie za słodkie, takie na słodką przekąskę dla dorosłych i dzieci. Muffinki sprawdzą się też w podróży, czy jako dodatek do drugiego śniadania do szkoły i do pracy. Przepis jest bardzo prosty, dla każdego, możemy je robić razem z dziećmi i mile spędzić wspólnie czas.
Składniki:
- 360 gramów mąki pszennej
- 170 gramów cukru
- 1 czubata łyżka dżemu
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao
- 180 ml mleka
- 125 ml oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 20 foremek papierowych do muffinek
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i wszystko wymieszać. Dodać mokre składniki, czyli mleko, olej, jajko i dżem, całość zmiksować na jednolitą masę. Przygotowane ciasto nakładać po około2 łyżki do muffinek, zależy od wielkości foremek. Piekarnik nagrzać góra-dół do 170 stopni, wstawić muffinki i piec 15 minut, sprawdzić patyczkiem, czy babeczki są suche, jeśli tak wyjąć z piekarnika. Gotowe muffinki kakaowe pyszne są takie bez niczego, ale można polać je polewą czekoladową, lub posypać cukrem pudrem. Muffinki kakaowe są wilgotne, długo zachowują świeżość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz