Początek jesieni

18 października 2021

Kapuśniak z kiszonej kapusty

 Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z najlepszych polskich zup ulubiona zupa mojego męża, dlatego bardzo często ją gotuję, szczególnie jesienią i zimą. Zupa smaczna, treściwa, rozgrzewająca i zdrowa, a najlepsza z własnoręcznie ukiszonej kapusty. Kapuśniak zawsze gotuję na wieprzowych żeberkach, lub nawet kościach, uważam że jest wtedy najlepszy, ale można ugotować go też na drobiu.



Składniki:

  • 500 gramów żeberek chudych
  • 500 gramów kapusty kiszonej
  • 500 gramów ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka smalcu

Wykonanie:

Żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać 5 szklankami wody, zgotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pół godziny. Obrać włoszczyznę, dodać do wywaru razem z listkiem laurowym, zielem angielskim, trochę osolić i gotować wolno 15 minut.  Dodać kapustę kiszoną i cukier, cukier wydobywa smak kapusty, a kapustę ja mam swoją, znam jej smak, nigdy jej nie płuczę, dodają ją do zupy razem z sokiem, ale jeśli kupujemy kapustę lepiej ją spróbować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać wodą, trochę osolić i ugotować. Ugotowane ziemniaki dodać do kapuśniaku, jeśli jest gęsty dolać trochę wody w której gotowały się ziemniaki. Na patelni rozpuścić smalec, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, obsmażyć ją na złoto, przełożyć bez tłuszczu do zupy, a na tłuszcz wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, dolać trochę zupy i całość wlać do kapuśniaku. Doprawić do smaku zupę solą, pieprzem i majerankiem. Można dodać trochę podsmażonego pokrojonego w kostkę boczku, lub kiełbasy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz