Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z najlepszych polskich zup ulubiona zupa mojego męża, dlatego bardzo często ją gotuję, szczególnie jesienią i zimą. Zupa smaczna, treściwa, rozgrzewająca i zdrowa, a najlepsza z własnoręcznie ukiszonej kapusty. Kapuśniak zawsze gotuję na wieprzowych żeberkach, lub nawet kościach, uważam że jest wtedy najlepszy, ale można ugotować go też na drobiu.
Składniki:
- 500 gramów żeberek chudych
- 500 gramów kapusty kiszonej
- 500 gramów ziemniaków
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka smalcu
Wykonanie:
Żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać 5 szklankami wody, zgotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pół godziny. Obrać włoszczyznę, dodać do wywaru razem z listkiem laurowym, zielem angielskim, trochę osolić i gotować wolno 15 minut. Dodać kapustę kiszoną i cukier, cukier wydobywa smak kapusty, a kapustę ja mam swoją, znam jej smak, nigdy jej nie płuczę, dodają ją do zupy razem z sokiem, ale jeśli kupujemy kapustę lepiej ją spróbować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać wodą, trochę osolić i ugotować. Ugotowane ziemniaki dodać do kapuśniaku, jeśli jest gęsty dolać trochę wody w której gotowały się ziemniaki. Na patelni rozpuścić smalec, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, obsmażyć ją na złoto, przełożyć bez tłuszczu do zupy, a na tłuszcz wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, dolać trochę zupy i całość wlać do kapuśniaku. Doprawić do smaku zupę solą, pieprzem i majerankiem. Można dodać trochę podsmażonego pokrojonego w kostkę boczku, lub kiełbasy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz