Początek jesieni

21 października 2021

Bułki z serem zawijane

 Bułki drożdżowe zawijane z serem, taka pyszna, słodka przekąska dla każdego. Ciasto na bułeczki można wyrobić w mikserze planetarnym, lub ręcznie, dosyć szybko się wyrabia. Bułki z twarogiem są bardzo smaczne, polane delikatnie lukrem, a przy tym pięknie pachną i szybko znikają.



Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 60 gramów roztopionego masła
  • Nadzienie:
  • 500 gramów sera półtłustego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru



Lukier:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5-6 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Mleko lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka, wymieszać i zostawić aby podrosły. Mąkę przesiać do miski, dodać utarte żółtka z cukrem, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ręką dolewając po trochu mleko, aż ciasto się połączy. Masło rozpuścić, ale nie może być gorące, tylko letnie dodać do ciasta i wyrabiać, aż ciasto drożdżowe będzie pulchne, pełne pęcherzyków powietrza, oraz będzie samo odchodzić od ręki i od miski. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie można przygotować nadzienie: ser zmielić, dodać jajko i cukier i wszystko wymieszać na gładką masę. Gotowy ser mielony nie nadaje się do bułeczek, będzie za rzadki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat, podzielić na pół, i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na cieście rozsmarować połowę sera i dłuższy bok złożyć do środka, a drugi dłuższy bok położyć na niego, palcami szczypiąc połączyć ciasto, powstanie nam rulon, przekręcić go zlepieniem do dołu. Rulon pokroić nożem na paski, każdy pasek przekręcić i ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki z serem przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na kilka minut, aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, bułeczki przed pieczeniem posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka, piec góra-dół około 20 minut. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem na gładką emulsję, jeśli lukier jest za rzadki dodać jeszcze cukru pudru. Upieczone bułeczki polać lukrem.

1 komentarz: