Biały barszcz na zakwasie to taka szybka zupa, przeważnie gotują ją na surowej białej kiełbasie, ale też w wersji z samym boczkiem. Barszcz biały gotowany razem z ziemniakami, z włoszczyzną, zalany zakwasem, mój przepis na Zakwas na Żurek , zaprawiony śmietaną, to pyszna, treściwa zupa.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 łyżka majeranku
- 500 gramów ziemniaków
- 150 gramów wędzonego boczku
- pęto białej kiełbasy parzonej
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- 100 ml śmietany 30%
- 500 ml zakwasu
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, umyć, marchewkę przekroić na cztery części, zalać zimną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zrumienić i dodać do barszczu. Kiełbasę białą parzoną, obrać ze skórki i pokroić na plasterki, lub w kostkę a następnie dodać do zupy. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie, zakwas w słoiku wymieszać łyżką i wlać przez sitko do zupy. Barszcz biały dzięki mące z zakwasu zrobi się zawiesisty, ale nie musimy wlewać całej mąki. Doprawić do smaku jeszcze solą, pieprzem, majerankiem i na koniec dodać śmietanę.
Taką zupę moja mama gotowała ale nazywała ją zalewają ja również ją gotuję bardzo smaczna zupa.
OdpowiedzUsuń