Początek jesieni

25 października 2021

Barszcz z kiszonych buraków

 Barszcz czerwony ugotowany na wywarze mięsnym, z włoszczyzną i kiszonych buraków, które w naturalny sposób zakwaszają zupę. Buraki kiszę sama tak Kiszone buraki, bardzo zdrowy jest z nich sok, który pijemy. Barszcz czerwony na kiszonych burakach nie zawiera octu, jest bardzo aromatyczny i bardzo zdrowy. 


Składniki:

  • 500 gramów mięsa z kością wieprzowego lub drobiowego
  • 1 kg ukiszonych buraków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 200 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Wykonanie:

Mięso opłukać, zalać  1,5 litrem wody, zagotować i zebrać szumowinę, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i sól do smaku, oraz umytą i obraną włoszczyznę. Odcedzić buraki od soku i po około 10 minutach dodać do barszczu. Barszcz powinien bardzo wolno się gotować, wtedy będzie miał ładny kolor. Gdy mięso jest już miękkie, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Dolać sok z buraków, ale po trochu, tak żeby barszcz nie był za kwaśny, spróbować czy smak nam odpowiada, jeśli trzeba to jeszcze dodać. Sok z buraków dodany na koniec zachowa wszystkie wartościowe witaminy dla naszego zdrowia. Barszcz można też nie zaprawiać śmietaną, tylko podać czysty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz