Karkówka pieczona w piekarniku, wcześniej zamarynowana, to bardzo soczyste i pyszne mięso. Taką karkówkę można pokroić na grubsze plastry i zjeść na ciepło razem z sosem z dodatkiem ryżu, kaszy, ziemniaków, surówki, a można też zimną cienko pokrojoną zjeść z chlebem, jako wędlinę. Przepis jest dosyć prosty, a mięso bardzo smaczne. Tak przygotowana karkówka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, lub na uroczystości typu święta.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki płaskie soli
- 1 łyżeczka płaska papryki słodkiej
- 2 szklanki wody
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć, trochę pomasować, nadając mu kształt, lepiej jak karkówka nie jest szeroka, można też związać ją sznurkiem bawełnianym, ale nie jest to konieczne. Do miseczki wlać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól, pieprz i zioła, wszystko wymieszać dokładnie. Całą karkówkę natrzeć marynatą z każdej strony, włożyć do naczynia, przykryć i schować do lodówki na co najmniej 6 godzin, lub całą noc. Przygotować brytfankę, lub naczynie żaroodporne z przykryciem, posmarować je tłuszczem, najlepiej smalcem, włożyć karkówkę, wlać dwie szklanki wody i szczelnie przykryć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra dół, wstawić mięso i piec godzinę, następnie zdjęć przykrycie, przekręcić karkówkę na drugą stronę, jeśli jest mało sosu, dolać jeszcze wody, przykryć i piec następną godzinę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odkryć naczynie i piec mięso 20 minut. Sprawdzić, czy jest miękkie, jeśli tak wyłączyć piekarnik, przykryć karkówkę i zostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy zjeść karkówkę od razu na gorąco, musi ona postać 15 minut. Można też przygotować ją wcześniej, a przed samym obiadem pokroić i przygrzać z sosem z pieczenia. Karkówka jest soczysta, mięciutka i pyszna, tak samo na zimno jak i na gorąco.