28 października 2021

Karkówka pieczona

 Karkówka pieczona w piekarniku, wcześniej zamarynowana, to bardzo soczyste i pyszne mięso. Taką karkówkę można pokroić na grubsze plastry i zjeść na ciepło razem z sosem z dodatkiem ryżu, kaszy, ziemniaków, surówki, a można też zimną cienko pokrojoną zjeść z chlebem, jako wędlinę. Przepis jest dosyć prosty, a mięso bardzo smaczne. Tak przygotowana karkówka to świetny pomysł na  obiad dla całej rodziny, lub na uroczystości typu święta.



Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki płaskie soli
  • 1 łyżeczka płaska papryki słodkiej
  • 2 szklanki wody

Wykonanie:

Mięso opłukać, osuszyć, trochę pomasować, nadając mu kształt, lepiej jak karkówka nie jest szeroka, można też związać ją sznurkiem bawełnianym, ale nie jest to konieczne. Do miseczki wlać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól, pieprz i zioła, wszystko wymieszać dokładnie. Całą karkówkę natrzeć marynatą z każdej strony, włożyć do naczynia, przykryć i schować do lodówki na co najmniej 6 godzin, lub całą noc. Przygotować brytfankę, lub naczynie żaroodporne z przykryciem, posmarować je tłuszczem, najlepiej smalcem, włożyć karkówkę, wlać dwie szklanki wody i szczelnie przykryć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra dół, wstawić mięso i piec godzinę, następnie zdjęć przykrycie, przekręcić karkówkę na drugą stronę, jeśli jest mało sosu, dolać jeszcze wody, przykryć i piec następną godzinę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odkryć naczynie i piec mięso 20 minut. Sprawdzić, czy jest miękkie, jeśli tak wyłączyć piekarnik, przykryć karkówkę i zostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy zjeść karkówkę od razu na gorąco, musi ona postać 15 minut. Można też przygotować ją wcześniej, a przed samym obiadem  pokroić i przygrzać z sosem z pieczenia. Karkówka jest soczysta, mięciutka i pyszna, tak samo na zimno jak i na gorąco.


26 października 2021

Gulasz wieprzowy

 Gulasz to danie bezproblemowe, można zrobić go od razu więcej, nie traci na swoim smaku,  a podany jednego dnia z kaszą, a następnego z kluskami śląskimi smakuje trochę inaczej. Dziś gulasz jeden z moich ulubionych z szynki, ale może być też łopatka, raczej chude mięso. 



Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej tzw. kulki
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • pieprz
  • sól
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę, tak jak lubimy, chociaż mniejsze kawałki szybciej się gotują. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do osuszonego i pokrojonego mięsa wsypać łyżkę mąki i wymieszać, tak aby każdy kawałek lekko był oprószony mąką. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i wkładać kawałki mięsa, smażyć z każdej strony. Po chwili dodać cebulę, smażyć wszystko chwilę mieszając cały czas. Gdy cebule się zeszkli dodać słodką paprykę wymieszać i od razu podlać szklanką wody, papryka bardzo szybko się pali i robi się gorzka, dlatego musimy od razu dodać wody. Gdy gulasz się zagotuje, dolewamy jeszcze wody tak, aby przykryła całe mięso, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy grzanie do najmniejszego, przykrywamy patelnię i wolno dusimy. Po 15 minutach doprawiamy gulasz solą, pieprzem, majerankiem i szczyptą papryki ostrej, małą szczyptą, żeby nie było mięso za ostre. Gulasz dusimy aż mięso będzie miękkie, ale nie może się rozpadać. Dzięki temu, że mięso obtoczyliśmy w mące, sos będzie dosyć gęsty. Gotowy gulasz podajemy z kluskami, kaszą, lub z ziemniakami i z ogórkiem. Przepis na kluski śląskie w linku Kluski śląskie

25 października 2021

Barszcz z kiszonych buraków

 Barszcz czerwony ugotowany na wywarze mięsnym, z włoszczyzną i kiszonych buraków, które w naturalny sposób zakwaszają zupę. Buraki kiszę sama tak Kiszone buraki, bardzo zdrowy jest z nich sok, który pijemy. Barszcz czerwony na kiszonych burakach nie zawiera octu, jest bardzo aromatyczny i bardzo zdrowy. 


Składniki:

  • 500 gramów mięsa z kością wieprzowego lub drobiowego
  • 1 kg ukiszonych buraków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 200 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Wykonanie:

Mięso opłukać, zalać  1,5 litrem wody, zagotować i zebrać szumowinę, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i sól do smaku, oraz umytą i obraną włoszczyznę. Odcedzić buraki od soku i po około 10 minutach dodać do barszczu. Barszcz powinien bardzo wolno się gotować, wtedy będzie miał ładny kolor. Gdy mięso jest już miękkie, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Dolać sok z buraków, ale po trochu, tak żeby barszcz nie był za kwaśny, spróbować czy smak nam odpowiada, jeśli trzeba to jeszcze dodać. Sok z buraków dodany na koniec zachowa wszystkie wartościowe witaminy dla naszego zdrowia. Barszcz można też nie zaprawiać śmietaną, tylko podać czysty.


21 października 2021

Bułki z serem zawijane

 Bułki drożdżowe zawijane z serem, taka pyszna, słodka przekąska dla każdego. Ciasto na bułeczki można wyrobić w mikserze planetarnym, lub ręcznie, dosyć szybko się wyrabia. Bułki z twarogiem są bardzo smaczne, polane delikatnie lukrem, a przy tym pięknie pachną i szybko znikają.



Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 60 gramów roztopionego masła
  • Nadzienie:
  • 500 gramów sera półtłustego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru



Lukier:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5-6 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Mleko lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka, wymieszać i zostawić aby podrosły. Mąkę przesiać do miski, dodać utarte żółtka z cukrem, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ręką dolewając po trochu mleko, aż ciasto się połączy. Masło rozpuścić, ale nie może być gorące, tylko letnie dodać do ciasta i wyrabiać, aż ciasto drożdżowe będzie pulchne, pełne pęcherzyków powietrza, oraz będzie samo odchodzić od ręki i od miski. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie można przygotować nadzienie: ser zmielić, dodać jajko i cukier i wszystko wymieszać na gładką masę. Gotowy ser mielony nie nadaje się do bułeczek, będzie za rzadki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat, podzielić na pół, i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na cieście rozsmarować połowę sera i dłuższy bok złożyć do środka, a drugi dłuższy bok położyć na niego, palcami szczypiąc połączyć ciasto, powstanie nam rulon, przekręcić go zlepieniem do dołu. Rulon pokroić nożem na paski, każdy pasek przekręcić i ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki z serem przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na kilka minut, aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, bułeczki przed pieczeniem posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka, piec góra-dół około 20 minut. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem na gładką emulsję, jeśli lukier jest za rzadki dodać jeszcze cukru pudru. Upieczone bułeczki polać lukrem.

20 października 2021

Sałatka z jarmużem i gruszką

 Jarmuż jest bardzo zdrowy, teraz akurat sezon, dlatego powinniśmy jeść go jak najwięcej, najlepiej surowy, wtedy nic nie traci ze swoich właściwości. Sałatka z jarmużem jest bardzo prosta, szybka i smaczna, dodatek gruszki dodaje jej naturalnej słodyczy, a pomidor lekko zakwasza, co w sumie nadaje jej niepowtarzalny smak.





Składniki:

  • 3-4 liście jarmużu
  • 1-2 gruszki
  • 1 pomidor
  • 3 suszone pomidory
  • 1 łyżka nasion słonecznika

Sos:

  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju od suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Liście jarmużu dokładnie umyć i osuszyć, oberwać twarde łodygi, a same listki drobno pokroić, lub porwać na małe kawałki, a następnie ułożyć na półmisku. Gruszki obrać ze skórki, wydrążyć środek z nasionami, pokroić w kostkę i wyłożyć na jarmuż. Suszone pomidory pokroić w paseczki, a świeży pomidor umyć i pokroić w cząstki, wszystko dodać do sałatki. Słonecznik uprażyć chwilę na suchej patelni i posypać sałatkę. Składniki sosu wymieszać, aż powstanie jednolita emulsja, polać sałatkę na 15 minut przed jedzeniem, aby smaki się połączyły. Ocet jabłkowy można zastąpić cytryną.


18 października 2021

Kapuśniak z kiszonej kapusty

 Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z najlepszych polskich zup ulubiona zupa mojego męża, dlatego bardzo często ją gotuję, szczególnie jesienią i zimą. Zupa smaczna, treściwa, rozgrzewająca i zdrowa, a najlepsza z własnoręcznie ukiszonej kapusty. Kapuśniak zawsze gotuję na wieprzowych żeberkach, lub nawet kościach, uważam że jest wtedy najlepszy, ale można ugotować go też na drobiu.



Składniki:

  • 500 gramów żeberek chudych
  • 500 gramów kapusty kiszonej
  • 500 gramów ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka smalcu

Wykonanie:

Żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać 5 szklankami wody, zgotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pół godziny. Obrać włoszczyznę, dodać do wywaru razem z listkiem laurowym, zielem angielskim, trochę osolić i gotować wolno 15 minut.  Dodać kapustę kiszoną i cukier, cukier wydobywa smak kapusty, a kapustę ja mam swoją, znam jej smak, nigdy jej nie płuczę, dodają ją do zupy razem z sokiem, ale jeśli kupujemy kapustę lepiej ją spróbować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać wodą, trochę osolić i ugotować. Ugotowane ziemniaki dodać do kapuśniaku, jeśli jest gęsty dolać trochę wody w której gotowały się ziemniaki. Na patelni rozpuścić smalec, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, obsmażyć ją na złoto, przełożyć bez tłuszczu do zupy, a na tłuszcz wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, dolać trochę zupy i całość wlać do kapuśniaku. Doprawić do smaku zupę solą, pieprzem i majerankiem. Można dodać trochę podsmażonego pokrojonego w kostkę boczku, lub kiełbasy.

14 października 2021

Papryka faszerowana kaszą bulgur i mięsem

 Papryka faszerowana kaszą bulgur i mięsem mielonym to bardzo smaczne danie, którego nie może zabraknąć jesienią. Połówki papryki wypełnione kaszą z mięsem są duszone w sosie z dodatkiem pomidorów. Przepis jest bardzo prosty, a papryki wyglądają pysznie, takie danie proste, a sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na imprezę.



Składniki:

  • 100 gramów kaszy bulgur
  • 250 gramów mięsa mielonego
  • 3 papryki 
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka posiekanej zielonej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • bazylia



Wykonanie:

Kaszę bulgur opłukać. Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją obsmażyć i wsypać kaszę, mieszając smażyć minutę, tak aby każde ziarenko kaszy obtoczyło się w oleju, dodać szklankę wody, zagotować, zmniejszyć grzanie, przykryć i dusić kaszę 15 minut, Jeśli kasza wciągnie wodę, podlać odrobiną, tak żeby się nie przypaliła. Kasza powinna być sucha i lekko twarda. Do zimnej kaszy dodać mięso mielone, sól, pieprz do smaku, zieloną pietruszkę i wymieszać dokładnie, żeby wszystko się połączyło. Papryki umyć, przekroić na pół i wydążyć nasiona, a następnie w każdą połówkę nałożyć nadzienie. Tak przygotowaną paprykę ułożyć w rondlu, lub głębokiej patelni nadzieniem do góry. Paprykę podlać szklanką wody, dodać obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, trochę bazylii suszonej, doprawić solą i pieprzem do smaku, przykryć i dusić na wolnym grzaniu około 40 minut. Jeśli nie mamy pomidorów można dodać ketchupu, lub koncentratu pomidorowego. Gotową paprykę wyłożyć na talerz, a sos przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek od pomidorów, dodać do papryki.

12 października 2021

Biały barszcz na zakwasie

Biały barszcz na zakwasie to taka szybka zupa, przeważnie   gotują ją na surowej białej kiełbasie, ale też w wersji z samym boczkiem. Barszcz biały gotowany razem z ziemniakami, z włoszczyzną, zalany zakwasem, mój przepis na  Zakwas na Żurek , zaprawiony śmietaną, to pyszna, treściwa zupa.  



Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 500 gramów ziemniaków
  • 150 gramów wędzonego boczku
  • pęto białej kiełbasy parzonej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml śmietany 30%
  • 500 ml zakwasu 

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać, umyć, marchewkę przekroić na cztery części, zalać zimną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zrumienić i dodać do barszczu. Kiełbasę białą parzoną, obrać ze skórki i pokroić na plasterki, lub w kostkę a następnie dodać do zupy. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie, zakwas w słoiku wymieszać łyżką i wlać przez sitko do zupy. Barszcz biały dzięki mące z zakwasu zrobi się zawiesisty, ale nie musimy wlewać całej mąki. Doprawić do smaku jeszcze solą, pieprzem, majerankiem i na koniec dodać śmietanę.

9 października 2021

Muffinki kakaowe

 Muffinki kakaowe, czy po prostu małe babeczki kakaowe, bardzo smaczne, wilgotne, nie za słodkie, takie na słodką przekąskę dla dorosłych i dzieci. Muffinki sprawdzą się też w podróży, czy jako dodatek do drugiego śniadania do szkoły i do pracy. Przepis jest bardzo prosty, dla każdego, możemy je robić razem z dziećmi i mile spędzić wspólnie czas.





Składniki:

  • 360 gramów mąki pszennej
  • 170 gramów cukru
  • 1 czubata łyżka dżemu
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 180 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 20 foremek papierowych do muffinek

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i wszystko wymieszać. Dodać mokre składniki, czyli mleko, olej, jajko i dżem, całość zmiksować na jednolitą masę. Przygotowane ciasto nakładać po około2 łyżki do muffinek, zależy od wielkości foremek. Piekarnik nagrzać góra-dół do 170 stopni, wstawić muffinki i piec 15 minut, sprawdzić patyczkiem, czy babeczki są suche, jeśli tak wyjąć z piekarnika. Gotowe muffinki kakaowe pyszne są takie bez niczego, ale można polać je polewą czekoladową, lub posypać cukrem pudrem. Muffinki kakaowe są wilgotne, długo zachowują świeżość.

8 października 2021

Sok z pigwowca

Owoce pigwowca, to małe okrągłe, żółte jabłuszka, które są bardzo zdrowe, nazywane też polską cytryną. Krzew pigwowca można spotkać w parkach, czy w lesie, a u mnie rośnie na działce. Owoce pięknie pachną, a sok z pigwowca jest smaczny, a co najważniejsze jest zdrowy, pomaga na przeziębienie i na infekcje o podłożu bakteryjnym, zawiera też dużo witamin.





Składniki:
  • 1 kg obranych owoców pigwowca bez pestek
  • 1 kg cukru



Wykonanie:

Owoce świeżo zerwane, dojrzałe żółte, nie mogą być zielone, umyć dokładnie, pokroić na ćwiartki i odrzucić gniazda nasienne z pestkami. Ćwiartki pigwowca pokroić na cienkie plasterki. Przygotować duży słoik, wyparzyć go wrzącą wodą i układać trochę pokrojonych owoców i przesypywać cukrem, znowu owoce i cukier do wyczerpania owoców. Ostatnią warstwę powinien stanowić cukier. Może nam się wydawać, że cukru jest za dużo, ale musi tyle być, gdyż inaczej pigwowiec może nam sfermentować. Cukru możemy użyć białego, lub brązowego. Słoik przykryć kawałkiem płótna i zawiązać gumką. Mieszać co jakiś czas drewnianą łyżką, aby rozpuścił nam się cukier. Po trzech dniach syrop można zlać do słoiczków mniejszych, zakręcić i zostawić w lodówce. Jeśli chcemy przechowywać w piwnicy, lepiej słoiki z sokiem z pigwowca za pasteryzować, 15 minut od zagotowania, wtedy mogą stać bardzo długo. Pokrojone owoce odsączone od soku można dodawać do herbaty, ale można je dodając około szklanki wody podsmażyć, włożyć do słoiczków i dodawać po ciasta tak jak  skórkę pomarańczową. Można też owoce zmielić przez maszynkę do mięsa, dodać trochę cukru i wody, przesmażyć i będzie gęsta konfitura.


7 października 2021

Twaróg z mleka

 Bardzo lubię twaróg, ale muszę przyznać, że trudno trafić na dobry w sklepie, dlatego często robię go sama. Twaróg z tego przepisu jest bardzo dobry, można go kroić w plastry, a nie jest suchy, nie jest też kwaśny. Potrzebne jest mleko najlepiej 3,2 %, takie zwykłe i ocet jabłkowy. Octu w serze nie czuć w ogóle, ja mam ocet który sama robiłam z jabłek, można go zastąpić sokiem z cytryny.






Składniki:

  • 3 l mleka 3,2%
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego

Wykonanie:

Mleko wlać do garnka i zagotować, aż zacznie kipieć, wtedy wyłączyć grzanie. Do mleka wlać ocet jabłkowy, lub jeśli nie mamy to sok z cytryny, lekko zamieszać, zacznie tworzyć się twaróg, a mleko zamieniać się w serwatkę.


Jeśli serwatki nie widać, to trzeba jeszcze dolać trochę octu, zależy to od kwasowości octu, taki sobie zrobiony może być słabszy. Gdy serwatka oddzieli się od mleka, wylać wszystko na sitko wyłożone gazą, aby twaróg obciekł. Serwatka jest bardzo zdrowa, dlatego nie wylewam jej, a używam ją do pieczenia chleba. Twaróg gdy obcieknie przełożyć do pudełka, lub nadać mu kształt zawiązując w gazę. Z porcji tej wyszło  600 gramów pysznego twarogu. 

4 października 2021

Zupa kalafiorowa na rosole

 Zupa kalafiorowa ugotowana na rosole to jedna z najszybszych zup, bardzo smaczna i zdrowa. Najlepsza jest ze świeżego kalafiora, dlatego w lato często gości na moim stole. Można ugotować ją też na bulionie warzywnym, bez mięsa, jest tak samo pyszna.



Składniki:

  • 1,5 litra rosołu
  • 1 kalafior mój ważył 700 gr
  • 1-2 marchewki
  • 500 gramów ziemniaków
  • zielone liście selera i pora
  • zielona natka pietruszki
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Przygotowanie zupy zaczynamy od podzielenia kalafiora na mniejsze różyczki i umycia go. Marchew obrać i pokroić tak jak lubimy, w kostkę lub zostawić w całości. Kalafior razem z marchewką włożyć do garnka, zalać rosołem i zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy, doprawić do smaku solą i pieprzem, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Dodać liście selera i pora, oraz przeciśnięte ząbki czosnku, co zaostrzy trochę zupę kalafiorową, jeśli nie lubimy czosnku, można go pominąć. Gdy warzywa i ziemniaki są miękkie, zaprawić zupę śmietaną i posypać zieleniną: pietruszką lub koperkiem.


3 października 2021

Kapusta pekińska zasmażana z pomidorami

 Kapusta pekińska nie tylko smaczna jest surowa w różnych sałatkach, ale pyszne są też gołąbki nadziewane mięsem mielonym, czy też zasmażana, jako dodatek do drugiego dania. Przepis jest prosty i dosyć szybki, a kapusta podana w ten sposób zaskoczy nas smakiem. Dodatek pomidorów podnosi nie tylko walory smakowe dania, ale też i zdrowotne.



Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 cebula duża
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 gramów pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • majeranek
  • 2 łyżki oleju
    Kapusta pekińska

Wykonanie:


Przygotowanie zasmażanej kapusty zaczynamy od pomidorów. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W rondelku, lub w garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać szczyptę pieprzu, oregano i majeranku, jak zioła zaczną pachnieć dodać pokrojoną cebulę, smażyć chwilę, aż zmięknie i włożyć pokrojone pomidory, mieszając je zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno dusić, aż pomidory się rozgotują i powstanie sos. Kapustę pekińską jeśli trzeba obrać z zewnętrznych liści, umyć i poszatkować. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać kapustę i mieszając ją obsmażyć, aż zmniejszy swą objętość, wtedy zmniejszyć grzanie, odrobinę posolić, przykryć i dusić, aż kapusta będzie miękka, około 10-15 minut, ale to zależy od kapusty, tak że trzeba pilnować, kapusta puści też sok, jeśli jest go mało, podlać odrobiną wody, aby kapusta się nie przypaliła, ja nie dodawałam wody. Do miękkiej kapusty przełożyć sos, powinien być już gęsty, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać też przeciśnięty czosnek i dusić kapustę bez przykrycia, aż będzie gęsta, a nadmiar sosu wyparuje. Jeśli pomidory były kwaśne, można do kapusty dla zrównoważenia smaku dodać trochę miodu. Kapusta pekińska zasmażana dobra jest nie tylko jako dodatek do mięsa, czy kotleta, ale też jako samodzielne danie z chlebem.