Zupa jarzynowa najlepsza jest ze świeżych warzyw, dlatego gotuję ją często teraz latem, aby nacieszyć się jej smakiem. Tradycyjna polska zupa z dużą ilością różnych warzyw i z ziemniakami, zaprawiona śmietaną, a ugotowana na wywarze mięsnym, lub na rosole. Zupę jarzynową poza sezonem można ugotować z mrożonymi warzywami.
Składniki:
- 400 gramów żeberek, lub drobiu
- 500 gramów ziemniaków
- 1/2 kalafiora
- 150 gramów fasolki szparagowej mieszanej
- 1 kalarepka mała
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 100 gramów brukselki
- 50 gramów cukinii
- 200 ml śmietany 30%
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso opłukać, zalać 1,5 litrem wody, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem. Warzywa obrać, umyć i pokroić: marchewkę i kalarepkę w kostkę, fasolkę na kawałki, kalafior podzielić na różyczki, a cukinię na pół plasterki. Gdy mięso jest na wpół miękkie, dodać marchew, pietruszkę, seler i por. Chwilę pogotować i dodać pozostałe warzywa, osolić do smaku i jak się zupa zagotuje, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie około 20 minut. Gotową zupę zaprawić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem i posypać natką pietruszki, lub koperkiem. Zupa jarzynowa jest gęsta i zawiesista od samych warzyw, tak że nie ma potrzeby zaprawiać jej mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz