Początek jesieni

24 września 2021

Szarlotka babci

 Szarlotka to jedno z  moich ulubionych ciast, zarówno jeśli chodzi o pieczenie i przygotowanie, jak i samo kosztowanie gotowego ciasta. Przepis na tą szarlotkę jest bardzo stary, taką piekła moja babcia, potem moja mama dla mnie, a ja robię ją dla moich dzieci. 



Składniki:

  • 600 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów cukru
  • 3 żółtka
  • 200 gramów masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek
  • 1.5 łyżki budyniu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na małe kawałki. Do żółtek dodać cukier i śmietanę, wszystko utrzeć aby się połączyło. Utarte żółtka dodać do mąki z masłem i zagnieść ciasto, 1/3 ciasta zawinąć w folię i schować do zamrażalnika. Pozostałe ciasto na szarlotkę schować do lodówki, aby stężało. Jabłka  obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać cukru do smaku i wymieszać, dodać cynamon i budyń. Formę 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na wielkość formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto z zamrażalnika i wstawić do pieczenia na około pół godziny, aż ciasto będzie rumiane. Szarlotkę można upiec bez podpiekania spodu, wtedy trzeba białkiem posmarować  ciasto,  wyłożyć jabłka i zetrzeć pozostałe ciasto piec 50-55 minut Upieczoną szarlotkę można  posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz