Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, zarówno jeśli chodzi o pieczenie i przygotowanie, jak i samo kosztowanie gotowego ciasta. Przepis na tą szarlotkę jest bardzo stary, taką piekła moja babcia, potem moja mama dla mnie, a ja robię ją dla moich dzieci.
Składniki:
- 600 gramów mąki pszennej
- 200 gramów cukru
- 3 żółtka
- 200 gramów masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kg jabłek
- 1.5 łyżki budyniu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na małe kawałki. Do żółtek dodać cukier i śmietanę, wszystko utrzeć aby się połączyło. Utarte żółtka dodać do mąki z masłem i zagnieść ciasto, 1/3 ciasta zawinąć w folię i schować do zamrażalnika. Pozostałe ciasto na szarlotkę schować do lodówki, aby stężało. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać cukru do smaku i wymieszać, dodać cynamon i budyń. Formę 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na wielkość formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto z zamrażalnika i wstawić do pieczenia na około pół godziny, aż ciasto będzie rumiane. Szarlotkę można upiec bez podpiekania spodu, wtedy trzeba białkiem posmarować ciasto, wyłożyć jabłka i zetrzeć pozostałe ciasto piec 50-55 minut Upieczoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz