Początek jesieni

12 września 2021

Surówka z cukinii

 Cukinia jest bardzo dobra nie tylko smażona, czy pieczona, ale też i na surowo. Surówka z cukinii mało może popularna, ale prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, idealna do drugiego dania zarówno do mięsa jak i do ryby.



Składniki:

  • 2 mniejsze cukinie
  • 1 marchewka
  • 1/2 papryki
  • 1 cebulka szalotka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka zielonej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Cukinię, najlepsza jest młoda, ma wtedy miękką skórkę, umyć, przekroić na pół i wydrążyć miękki środek z nasionami. Marchewkę obrać i umyć. Cukinię razem z marchewką zetrzeć na tarce o dużych otworach, od razu posypać solą i wymieszać, zostawić na parę minut, aby cukinia puściła  sok. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć i pokroić w paseczki. Gdy cukinia puści sok, dobrze ją odcisnąć, jeśli tego nie zrobimy to zamiast surówki będziemy mieli zupę. Do cukinii dodać cebulę, paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę i zieloną natkę pietruszki. Surówkę doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Wszystko wymieszać i zostawić na kilka minut, aby smaki się połączyły


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz