Bardzo lubię razem z moim mężem zbierać grzyby, a potem robić z nich różne potrawy. Dziś z takich uzbieranych przez siebie grzybów, a właściwie podgrzybków zrobiłam sos. Sos z podgrzybków jest bardzo dobry, pięknie pachnie, dosyć gęsty, z dodatkiem śmietany i z dużą ilością grzybów.
Składniki:
- 500 gramów podgrzybków
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, ogonki obrać, umyć i odcedzić, a następnie pokroić je w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na głębszej patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną cebulę i chwilę ją poddusić, aż zmięknie, dodać grzyby i wszystko smażyć mieszając 5-8 minut, dodać sól i pieprz do smaku. Gdy grzyby są już miękkie dodać śmietanę kremówkę, dalej dusić, aż sos zredukuje się do odpowiedniej gęstości. Na koniec dodać natkę pietruszki i wymieszać. Taki sos z podgrzybków jest smaczny nawet z chlebem, ale też można podać go z plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, lub z ziemniakami i kotletem mielonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz