Początek jesieni

20 września 2021

Sałatka caprese

 Sałatka caprese jest bardzo prosta, szybka i smaczna, najlepsza w lecie, kiedy najsmaczniejsze są pomidory takie prosto z krzaka, a bazylia świeża, dojrzewająca na słońcu. Z kilku składników można wyczarować pyszną sałatkę, pasuje ona zarówno do grilla, jak i na przekąskę.



Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 250 gramów sera mozzarella z zalewy
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Pomidory najlepiej jak są wielkości mozzarelli, u mnie zawsze z własnej uprawy, mięsiste, pachnące, umyć i pokroić w plastry grubsze, ale mniej niż centymetr. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić tak samo jak pomidory. Na talerzu ułożyć na przemian plaster pomidora i sera. a między nimi listek bazylii. Sałatkę posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i oregano, Całość polać dobrą oliwą z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz