Sałatka caprese jest bardzo prosta, szybka i smaczna, najlepsza w lecie, kiedy najsmaczniejsze są pomidory takie prosto z krzaka, a bazylia świeża, dojrzewająca na słońcu. Z kilku składników można wyczarować pyszną sałatkę, pasuje ona zarówno do grilla, jak i na przekąskę.
Składniki:
- 2 duże pomidory
- 250 gramów sera mozzarella z zalewy
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
- oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Pomidory najlepiej jak są wielkości mozzarelli, u mnie zawsze z własnej uprawy, mięsiste, pachnące, umyć i pokroić w plastry grubsze, ale mniej niż centymetr. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić tak samo jak pomidory. Na talerzu ułożyć na przemian plaster pomidora i sera. a między nimi listek bazylii. Sałatkę posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i oregano, Całość polać dobrą oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz