Cukinia jest bardzo lubiana u mnie w domu, jemy ją pod różną postacią, nawet na surowo jako sałatkę do obiadu. Potrawka z cukinii to danie, które można jeść same z chlebem, lub z ryżem, ale też jako dodatek do kotletów, mięsa smażonego, kurczaka, czy nawet do ryby. Przepis jest szybki i prosty, a cukinia bardzo smaczna.
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka oleju
- 1 pomidor
- sól
- pieprz
- oregano
Cukinię umyć i jeśli młoda, bez nasion, pokroić razem ze skórką w kostkę, jeśli starsza to trzeba ją obrać i wydrążyć. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko ją zeszklić, od razu dodać startą marchew, lekko posolić i mieszając obsmażyć. Pokrojoną cukinię dodać do warzyw, mieszając lekko obsmażyć, zmniejszyć grzanie, dodać przeciśnięty czosnek, przykryć i dusić chwilę, mieszając co jakiś czas, aż cukinia zmięknie. Doprawić do smaku pieprzem i oregano. Pomidor zetrzeć na tarce, skórka zostanie nam w dłoni i dodać do potrawki. Wszystko zagotować bez przykrycia, a po chwili dodać śmietanę kremówkę, dusić minutę, a na koniec posypać potrawkę natką pietruszki.
ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńSuper😃 brzmi przepysznie😋💖
OdpowiedzUsuń