Placki ziemniaczane lubi cała moja rodzina, takie same bez dodatków, czy też z gulaszem, z łososiem, a także z sosem grzybowym. Z sosem grzybowym robię najczęściej w sezonie grzybobrania, wtedy sos ze świeżych grzybów takich leśnych jest najlepszy.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sos grzybowy:
- 500 gramów leśnych grzybów
- 1 cebula
- 200 ml śmietany
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- zielona pietruszka
Wykonanie:
Najpierw przygotować sos: grzyby, mogą być podgrzybki, czy mieszane, obrać, umyć i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją obsmażyć, dodać grzyby i mieszając smażyć, zmniejszyć grzanie i wolno dusić 5-10 minut, aż będą miękkie. Jeśli grzyby nie puszczą soku, można je lekko podlać wodą. Miękkie grzyby doprawić do smaku solą, pieprzem, wlać śmietanę i chwilę gotować, aby sos się zagęścił. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Ziemniaki na placki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Tak samo zetrzeć obraną cebulę. Do masy ziemniaczanej dodać jajka, mąkę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i kłaść porcje ciasta, rozpłaszczyć na placki i smażyć z obu stron na złoto. Placki podawać od razu gorące z sosem grzybowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz