Początek jesieni

8 września 2021

Moja Solianka

 Solianka to pyszna, sycąca zupa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Pierwszy raz jadłam ją u mojej cioci, była bardzo smaczna, więc poprosiłam o przepis i już od ładnych paru lat gotuję ją co jakiś czas. Solianka może być nie tylko na mięsie, ale ja gotują właśnie taką z dużą ilością mięsa, boczku i dobrej kiełbasy. Zupa jest kwaśna i słona, ale bardzo dobra.



Składniki:

  • 500 gramów szpondra wołowego
  • 400 gramów karkówki
  • 300 gramów wędzonego boczku
  • 1 pęto dobrej kiełbasy
  • 4 parówki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 3,5 l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4 ogórki kiszone najlepiej domowe
  • 1 szklanka wody od ogórków kiszonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwek
  • sól
  • pieprz
  • kwaśna śmietana 
  • kila plasterków cytryny

Wykonanie:

Mięso umyć, zalać zimną wodą i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i dodać liść laurowy i ziele angielskie. Orać włoszczyznę, umyć i dodać po pół godzinie do wywaru. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć je z garnka razem z marchewką. Masło rozgrzać i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją, dodać pokrojony czosnek, chwilę smażyć, dodać koncentrat pomidorowy i dodać do zupy. Mięso wyjęte z zupy pokroić w większą kostkę, kości odrzuć, marchewkę pokroić w kostkę i wszystko dodać do zupy. Boczek pokroić w paski, kiełbasę tak samo, obsmażyć na patelni i dodać do zupy. Ogórki kiszone pokroić w półplasterki, parówki pokroić w plasterki dodać do garnka razem z wodą z ogórków. Wszystko wolno zagotować, dodać soli i pieprzu do smaku. Na koniec dodać do zupy pokrojone oliwki. Zupę podawać z plasterkiem cytryny, łyżką kwaśnej śmietany i zieloną natką pietruszki. Solianki z porcji tej wystarczy na sześć osób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz