Solianka to pyszna, sycąca zupa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Pierwszy raz jadłam ją u mojej cioci, była bardzo smaczna, więc poprosiłam o przepis i już od ładnych paru lat gotuję ją co jakiś czas. Solianka może być nie tylko na mięsie, ale ja gotują właśnie taką z dużą ilością mięsa, boczku i dobrej kiełbasy. Zupa jest kwaśna i słona, ale bardzo dobra.
Składniki:
- 500 gramów szpondra wołowego
- 400 gramów karkówki
- 300 gramów wędzonego boczku
- 1 pęto dobrej kiełbasy
- 4 parówki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 3,5 l wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 4 ogórki kiszone najlepiej domowe
- 1 szklanka wody od ogórków kiszonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwek
- sól
- pieprz
- kwaśna śmietana
- kila plasterków cytryny
Wykonanie:
Mięso umyć, zalać zimną wodą i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i dodać liść laurowy i ziele angielskie. Orać włoszczyznę, umyć i dodać po pół godzinie do wywaru. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć je z garnka razem z marchewką. Masło rozgrzać i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją, dodać pokrojony czosnek, chwilę smażyć, dodać koncentrat pomidorowy i dodać do zupy. Mięso wyjęte z zupy pokroić w większą kostkę, kości odrzuć, marchewkę pokroić w kostkę i wszystko dodać do zupy. Boczek pokroić w paski, kiełbasę tak samo, obsmażyć na patelni i dodać do zupy. Ogórki kiszone pokroić w półplasterki, parówki pokroić w plasterki dodać do garnka razem z wodą z ogórków. Wszystko wolno zagotować, dodać soli i pieprzu do smaku. Na koniec dodać do zupy pokrojone oliwki. Zupę podawać z plasterkiem cytryny, łyżką kwaśnej śmietany i zieloną natką pietruszki. Solianki z porcji tej wystarczy na sześć osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz