Początek jesieni

15 września 2021

Makaron z cukinią

 Makaron z cukinią to bardzo proste, szybkie i smaczne danie obiadowe, lub kolacyjne. Teraz młode cukinie są dostępne całym rokiem, chociaż takie prosto z działki są najsmaczniejsze, skórka delikatna i miękka. Muszę przyznać, że makaron z cukinią w lekko śmietanowym kremowym sosie,  to jeden z moich ulubionych.



Składniki:

  • 250 gramów makaronu 
  • 1-2 młode cukinie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 cebula szalotka
  • 2 łyżki oleju od suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • pęczek zielonej natki pietruszki

Wykonanie:

Makaron najlepiej grubszy: świderki, penne, ugotować w dużej ilości lekko osolonej wody i odcedzić. Cukinie umyć, pokroić w półplasterki, nie wydrążać jeśli jest młoda. Czosnek i cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i przesmażyć lekko cebulę, dodać czosnek, chwilę przesmażyć, uważać gdyż czosnek szybko się przypala i dodać pokrojoną cukinię, mieszać i obsmażyć z każdej strony, zmniejszyć grzanie, przykryć i chwilę dusić, aż cukinia zmięknie. Dodać pokrojone suszone pomidory, jak cukinia zrobi się szklista, doprawić solą i pieprzem, musi być ostre,  wlać śmietanę i mieszając zagotować. Do sosu dodać makaron, wymieszać, chwilę wszystko dusić, a na koniec posypać zieloną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz