Makaron z cukinią to bardzo proste, szybkie i smaczne danie obiadowe, lub kolacyjne. Teraz młode cukinie są dostępne całym rokiem, chociaż takie prosto z działki są najsmaczniejsze, skórka delikatna i miękka. Muszę przyznać, że makaron z cukinią w lekko śmietanowym kremowym sosie, to jeden z moich ulubionych.
Składniki:
- 250 gramów makaronu
- 1-2 młode cukinie
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 suszone pomidory
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 cebula szalotka
- 2 łyżki oleju od suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- pęczek zielonej natki pietruszki
Wykonanie:
Makaron najlepiej grubszy: świderki, penne, ugotować w dużej ilości lekko osolonej wody i odcedzić. Cukinie umyć, pokroić w półplasterki, nie wydrążać jeśli jest młoda. Czosnek i cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i przesmażyć lekko cebulę, dodać czosnek, chwilę przesmażyć, uważać gdyż czosnek szybko się przypala i dodać pokrojoną cukinię, mieszać i obsmażyć z każdej strony, zmniejszyć grzanie, przykryć i chwilę dusić, aż cukinia zmięknie. Dodać pokrojone suszone pomidory, jak cukinia zrobi się szklista, doprawić solą i pieprzem, musi być ostre, wlać śmietanę i mieszając zagotować. Do sosu dodać makaron, wymieszać, chwilę wszystko dusić, a na koniec posypać zieloną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz