Krupnik to taka polska tradycyjna zupa, smaczna, sycąca, gotowana od zawsze w naszym kraju. Przygotowana na wywarze drobiowym, z dodatkiem warzyw, kaszy jęczmiennej i ziemniaków, prosty przepis, a zupa pyszna. Można ugotować ją też na rosole, wtedy jest dużo szybciej.
Składniki:
- 400 gramów mięsa drobiowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 400 gramów ziemniaków
- 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej drobnej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, zalać 1,5 litrem wody, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Włoszczyznę obrać, umyć, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach i dodać do zupy razem z warzywami. Kaszę wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta i dodać do krupniku. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gdy mięso prawie miękkie, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Krupnik gotować jeszcze 10-15 minut, aż ziemniaki się ugotują i na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, lub koperek. Krupnik można ugotować także na żeberkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz