Ciasto ucierane z sezonowymi owocami, a właśnie dojrzały śliwki węgierki, tak że ciasto jest ze śliwkami. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto posmakuje każdemu. Dodatek śmietany i oleju sprawia, że ciasto długo jest świeże, ale tak dobre, że znika bardzo szybko.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 1 budyń waniliowy 40 gr
- 700 gramów śliwek węgierek
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka ubić mikserem z cukrem, jak dobrze się ubiją, wlać cienkim strumieniem olej i cały czas ubijać. Następnie dodać śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z budyniem i dodać do po trochu do masy jajecznej, miksować aż całe ciasto się połączy. Przygotować formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć ciasto. Śliwki umyć i wypestkować. Na cieście ułożyć śliwki skórką do dołu, jedna przy drugiej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto góra-dół 45 minut, sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Super.polecam
OdpowiedzUsuńJaka duża blaszka,rozmiar?
OdpowiedzUsuń20 na 35 cm.
UsuńJaki Rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuń