Przepis na ciasto Toffi dostałam dawno temu od koleżanki, razem z porcją ciasta na spróbowanie. Toffi bardzo nam smakowało, dlatego często robię je na różne okazje, ma tę zaletę, że nie trzeba go piec i wszystkim smakuje. Zawsze się też udaje. Na początku gdy robiłam to ciasto, nie można było kupić masy krówkowej, dlatego kupowałam mleko kondensowane słodkie w puszce i gotowałam je trzy godziny, ale warto było.
Składniki:
- 2 paczki herbatników
- 1,5 paczki krakersów
- 1 litr mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru
- 250 gramów masła
- 1 puszka masy krówkowej
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 Śnieżka w proszku
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie:
Z mleka odlać jedną szklankę, a pozostałe zagotować z cukrem. Obie mąki połączyć i wymieszać ze szklanką mleka, tak aby nie było grudek. Do gotującego mleka dodać wymieszaną mąkę z mlekiem, mieszając zagotować, a następnie zostawić, aby masa budyniowa ostygła. Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimną masę budyniową, aż powstanie puszysty krem. Przygotować formę 30 x 40 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia i ułożyć herbatniki, tak aby przykryć całe dno. Na herbatniki wyłożyć krem, wyrównać i ułożyć krakersy, wyłożyć masę krówkową i na wierzch pozostałe krakersy. Śmietanę ubić dodając Śnieżkę i cukier puder, a następnie wyłożyć na krakersy. Całe ciasto posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz