Ciasto Kokosek to pyszne ciasto, miękkie posypane po wierzchu kruszonką kokosową. Ciasto jest bez dodatku jajek, tak że jeśli ktoś nie może, lub nie chce ciasta z jajkami, to ciasto Kokosek jest dla niego. Przepis jest banalnie prosty, z tych co wszystko do jednej miski się wkłada, jedynie oddzielnie robi się kruszonkę kokosową.
Składniki:
- 250 gramów masła
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki maki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 łyżek gęstej śmietany
- 200 gramów wiórek kokosowych
- 100 gramów masła
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier i wymieszać suche składniki. Masło musi być miękkie, dodać do mąki i od razu śmietanę, najlepiej kwaśną i gęstą, ukręcić ciasto mikserem, jest dosyć gęste i takie musi być. Jeśli jednak mąka nie zostanie wchłonięta, wtedy można dodać jeszcze trochę śmietany. Ciasto rozłożyć w formie 25 cm x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i tu też masło musi być miękkie, rozłożyć ją na ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół, wstawić ciasto, zależy od piekarnika, ale kruszonka może się szybko przypiec, dlatego ja od razu przykrywam papierem do pieczenia z wierzchu Kokoska, piec około 50 minut.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz