Tiramisu włoski deser bez pieczenia, bardzo smaczny i prosty. Składa się on z warstw biszkoptów podłużnych moczonych w mocnej kawie z dodatkiem likieru Amaretto, przełożonych masą z serka mascarpone z dodatkiem jajek i cukru, posypane kakao. Tiramisu podaje się po uprzednim schłodzeniu.
Składniki:
- 400 gramów podłużnych biszkoptów
- 500 gramów serka mascarpone
- 3 jajka duże
- 25 ml likieru Amaretto
- 3/4 szklanki zaparzonej kawy espresso
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie:
Jajka przelać wrzącą wodą. Zaparzyć kawę, dodać likier i ostudzić ją. Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier puder i ubijać na puszysty krem, aż żółtka zrobią się jasne. Do ubitych żółtek dodawać po łyżce ser i ubijać. Białko ubić dodając szczyptę soli na sztywno i delikatnie mieszając za pomocą trzepaczki połączyć ją z ubitym serkiem z jajkami. Przygotować najlepiej naczynie żaroodporne 20 na 24 cm. Biszkopty maczać w kawie i układać jeden przy drugim, tak aby całe dno zostało przykryte, oprószyć kakao, a na biszkopty wyłożyć połowę kremu, następnie znowu ułożyć warstwę biszkoptów moczonych w kawie, oprószyć kakao i pozostały krem. Tiramisu posypać po wierzchu kakao i wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Składniki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz