Zupa jarzynowa najbardziej smakuje w lato, wtedy jest mnóstwo świeżych warzyw, a łączyć je możemy jak lubimy. Nie może w niej zabraknąć kalafiora, marchewki, fasolki, kapusty czy kalarepki. Smaku też dodadzą zielone liście pora, selera, lubczyku, pietruszki czy kopru. Zupę jarzynową możemy ugotować na wywarze mięsnym, rosole, lecz taka letnia gdy są upały pyszna jest jedynie na maśle.
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 150 gramów fasolki szparagowej
- 1 kalarepka
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 150 gramów kapusty włoskiej
- 5 ziemniaków
- zielona natka pietruszki
- zielone liście pora, selera
- sól
- pieprz
- 200 ml śmietany
- 1,5 litra rosołu
Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć. Marchewkę pokroić w kostkę, a kalafior podzielić na małe różyczki. Fasolkę obrać z włókien i pokroić na skośne kawałki. Ziemniaki i kalarepkę obrać i pokroić w kostkę. Kapustę drobno pokroić. Warzywa młode nie wymagają długiego gotowania, dlatego zupa jarzynowa gotuje się bardzo szybko. Pokrojone ziemniaki zalać rosołem, a gdy się zagotują dodać pozostałe warzywa, doprawić do smaku solą i pieprzem, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż będą miękkie 10-15 minut. Zupę zaprawić śmietaną, jest wystarczająco gęsta od warzyw, dlatego nie ma potrzeby zaprawiania jej mąką. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki, lub koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz