Początek jesieni

29 sierpnia 2021

Cukinia nadziewana

 Cukinia nadziewana, pyszne danie, które możemy robić całym rokiem, ale lato to najlepsza pora, cukinia prosto z działki jest najsmaczniejsza. Nadzienie to mięso mielone, z dodatkiem cebuli, marchewki i zielonej natki pietruszki, polane sosem na bazie śmietany.



Składniki:

  • 1 średnia cukinia 
  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki pokrojonej zielonej natki pietruszki
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Wykonanie:

Cukinię umyć, jeśli młoda. obrać ją w tzw. zebrę, co drugi pasek zostawić, a następnie pokroić na 1,5 centymetrowe plastry. Każdy plaster delikatnie wydrążyć, posypać solą i zostawić. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a  cebulę pokroić w drobną kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie, lub w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa, dodać też jajko i wszystko połączyć, doprawić do smaku solą, oregano i pieprzem, a na koniec dodać marchew, cebulę i łyżkę natki pietruszki. Z mięsa uformować kulki wielkości klopsów. Na każdy kawałek cukinii położyć porcję mięsa, delikatnie przycisnąć i ułożyć w formie wysmarowanej olejem. Pomidora pokroić na cząstki i ułożyć między plastrami cukinii. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i piec cukinię około 45-55 minut, zależy od wielkości, aż będzie miękka. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać trochę soli, pieprzu i łyżkę zielonej pietruszki. Każdą porcję cukinii polać sosem i zapiec chwilę. Przed podaniem dodać odrobinę ketchupu. Cukinię nadziewaną podać samą, lub z ugotowanymi ziemniakami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz