Ciasto drożdżowe z miksera planetarnego, robi się właściwie samo, jest tak samo dobre, a nie wymaga długiego wyrabiania. Prawie wszyscy lubią drożdżowe bułeczki, babki, placki, problem tylko wyrobienie ciasta, ale dla właścicieli miksera planetarnego nie jest to problem, ciasto wyrobi się samo.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 100 gramów drożdży świeżych
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka
- 100 gramów rodzynek
- 100 gramów masła
Wykonanie:
Do miski miksera wsypujemy cukier, cukier waniliowy i dodajemy żółtka, oraz jajko, włączamy i ubijamy chwilę, aż masa jajeczna będzie jednolita. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, mleko lekko podgrzać i wlać do drożdży 3-4 łyżki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do jajek, dodać też podgrzane mleko i wyrośnięte drożdże, założyć końcówkę tzw. hak do wyrabiania ciasta i włączyć mikser na jedynkę, wyrabiać 2 minuty. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i odsączyć. Masło rozpuścić, ale nie może być gorące, gdyż zaparzy nam ciasto. Do ciasta dodać rozpuszczone masło i włączyć mikser niech wyrobi nam ciasto, aż będzie odchodziło od miski, 2-4 minuty. Na koniec dodać rodzynki, włączyć na minutę, wyjąć hak do wyrabiania ciasta, ciasto wyrównać ręką, oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu niech rośnie, aż podwoi swą objętość. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na trzy części, z każdej części zrolować wałek i włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Można też ciasto upiec w dużej formie. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić, aby podrosło. Wyrośnięte ciasto drożdżowe możemy posmarować rozmąconym jajkiem, lub mlekiem, posypać kruszonką, lub cukrem. Piekarnik nagrzać do 165 stopni góra-dół, piec ciasto około 40 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche, jeśli tak ciasto gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz