Początek jesieni

18 sierpnia 2021

Ciasto Budyniowiec

 Budyniowiec to proste, szybkie i smaczne ciasto, praktycznie bez wyrabiania. Ciasto na małą tortownicę o średnicy 18 cm. Połączenie ugotowanego budyniu z kruchym ciastem, nie tylko jest smaczne, ale i ładnie wygląda.



Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 100 gramów masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • budyń mały 
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej



Wykonanie:

 Ugotować budyń: z mleka odlać pół szklanki i rozrobić w nim budyń z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zgotować z cukrem i na wrzące wlać rozrobiony budyń z mąką, mieszając zagotować, budyń będzie dosyć gęsty. Ugotowany budyń przykryć folią do żywności i zostawić do wystygnięcia. Przygotować tortownicę, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki ciasta wsypać do miski, masło musi być bardzo zimne, maczać w mące z suchymi składnikami i ścierać na tarce, mąka ułatwi ścieranie masła. Jajko roztrzepać widelcem dodać do mąki z masłem i mieszać, aż powstanie nam kruszonka. Połowę kruszonki wsypać na dno tortownicy, lekko docisnąć ręką do dna i wyłożyć wystudzony budyń. Pozostałą kruszonkę wysypać na wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra-dół i piec ciasto 45 minut, do ładnego zrumienienia. Ciasto z budyniem kroić dopiero jak będzie zimne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz