Budyniowiec to proste, szybkie i smaczne ciasto, praktycznie bez wyrabiania. Ciasto na małą tortownicę o średnicy 18 cm. Połączenie ugotowanego budyniu z kruchym ciastem, nie tylko jest smaczne, ale i ładnie wygląda.
Składniki:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 100 gramów masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- budyń mały
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ugotować budyń: z mleka odlać pół szklanki i rozrobić w nim budyń z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zgotować z cukrem i na wrzące wlać rozrobiony budyń z mąką, mieszając zagotować, budyń będzie dosyć gęsty. Ugotowany budyń przykryć folią do żywności i zostawić do wystygnięcia. Przygotować tortownicę, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki ciasta wsypać do miski, masło musi być bardzo zimne, maczać w mące z suchymi składnikami i ścierać na tarce, mąka ułatwi ścieranie masła. Jajko roztrzepać widelcem dodać do mąki z masłem i mieszać, aż powstanie nam kruszonka. Połowę kruszonki wsypać na dno tortownicy, lekko docisnąć ręką do dna i wyłożyć wystudzony budyń. Pozostałą kruszonkę wysypać na wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra-dół i piec ciasto 45 minut, do ładnego zrumienienia. Ciasto z budyniem kroić dopiero jak będzie zimne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz