Początek jesieni

26 sierpnia 2021

Blok czekoladowy

 Blok czekoladowy, bardzo dobry, a robię go już od bardzo dawna, uwielbia go moja cała rodzina. Przepis jest bardzo stary, lata 70 ubiegłego wieku, ale wciąż chętnie jedzony, bardzo prosty i szybki. Bazą bloku jest mleko w proszku, takie zwykłe, nie granulowane, a dodatkiem kakao, herbatniki i bakalie. Każdy może zrobić blok, nie potrzeba tu zdolności kulinarnych, jedynie trzeba trzymać się przepisu.


Składniki:

  • 500 gramów mleka w proszku 
  • 250 gramów masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki cukru
  • 100 gramów orzechów
  • 50 gramów rodzynek
  • 2 paczki herbatników( 24 sztuki )


Wykonanie:

Przygotować formę wąską, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Orzechy włoskie posiekać, a rodzynki sparzyć wrzącą wodą i odcedzić. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki. Mleko w proszku wsypać do miski, takiej aby wszystko się zmieściło. Do garnka włożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę, wszystko zagotować, cały czas mieszając. Gorące masło z dodatkami wlać do mleka w proszku, trzeba szybko mieszać, gdyż masa szybko gęstnieje, gdy mleko połączy się z gotowanym masłem, dodać szybko herbatniki, orzechy i rodzynki, wymieszać i od razu włożyć do formy, wyrównać łyżką, można po wierzchu posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi. Zostawić blok do wystudzenia. Zimny blok czekoladowy można kroić, tak jak ciasto.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz