Początek jesieni

23 sierpnia 2021

Biodrówka w sosie pieczarkowym

 Biodrówka w sosie pieczarkowym, ale może też być mięso z łopatki, pyszna, soczysta, z dodatkiem kaszy czy ziemniaków, idealna na domowy obiad dla całej rodziny. Danie proste, można przygotować więcej, smakuje tak samo odgrzane, jak świeże. 



Składniki:

  • 700 gramów mięsa z biodrówki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 250 gramów pieczarek
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Biodrówkę pokroić na plastry w poprzek włókien, obtoczyć z każdej strony w mące. Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć z każdej strony mięso, a następnie przełożyć do rondla, a na patelnię wlać pół szklanki wody, zagotować i podlać biodrówkę, zmniejszyć grzanie i wolno pod przykryciem dusić. Pieczarki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i lekko ją obsmażyć, dodać pieczarki, chwilę podsmażyć, aż zmniejszą swą objętość i wytworzy się sos, wszystko przełożyć do rondla z biodrówką. Doprawić do smaku pieprzem i solą i wolno dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, około 40 minut, ale to zależy od mięsa. Sos powinien być wystarczająco zawiesisty, jeśli jednak wolimy gęściejszy, możemy jeszcze zaprawić mąką rozmieszaną w wodzie. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz