Biodrówka w sosie pieczarkowym, ale może też być mięso z łopatki, pyszna, soczysta, z dodatkiem kaszy czy ziemniaków, idealna na domowy obiad dla całej rodziny. Danie proste, można przygotować więcej, smakuje tak samo odgrzane, jak świeże.
Składniki:
- 700 gramów mięsa z biodrówki
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 250 gramów pieczarek
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Biodrówkę pokroić na plastry w poprzek włókien, obtoczyć z każdej strony w mące. Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć z każdej strony mięso, a następnie przełożyć do rondla, a na patelnię wlać pół szklanki wody, zagotować i podlać biodrówkę, zmniejszyć grzanie i wolno pod przykryciem dusić. Pieczarki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i lekko ją obsmażyć, dodać pieczarki, chwilę podsmażyć, aż zmniejszą swą objętość i wytworzy się sos, wszystko przełożyć do rondla z biodrówką. Doprawić do smaku pieprzem i solą i wolno dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, około 40 minut, ale to zależy od mięsa. Sos powinien być wystarczająco zawiesisty, jeśli jednak wolimy gęściejszy, możemy jeszcze zaprawić mąką rozmieszaną w wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz