Pałki z kurczaka pieczone to szybkie i pyszne danie obiadowe, wystarczy je zamarynować wcześniej, a potem tylko upiec. Takie danie sprawdza się też na uroczystości rodzinne, smakują też na zimno, możemy je zabrać na piknik, czy wycieczkę. Pałki są soczyste, pyszne, a to dzięki prostej marynacie, składającej się z majonezu i ketchupu, oraz przypraw.
Składniki:
- 1 kg pałek z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 2 płaskie łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Wykonanie:
Pałki z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Majonez wymieszać z ketchupem i z miodem. Pałki z kurczaka włożyć do miski, posypać solą, pieprzem, oregano, dodać mieszankę z majonezem, wszystko dokładnie wymieszać, nacierając pałki z każdej strony. Dodać pokrojone ząbki czosnku i zostawić przykryte na 2 godziny. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem, przełożyć pałki kurczaka razem z marynatą, po wierzchu posypać słodką papryką, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika góra-dół 190 stopni i piec 30 minut, potem odkryć i dopiec, zależy od wielkości mięsa około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pieczone pałki z kurczaka można podać z ziemniakami gotowanymi, lub pieczonymi z dodatkiem mizerii z ogórków, lub surówki.