Początek jesieni

27 lipca 2021

Zupa z fasolki szparagowej

 Zupa z fasolki szparagowej taka tradycyjna z ziemniakami i ze śmietaną, to jedna z najprostszych zup, bardzo smaczna i zdrowa. Fasolka najlepiej świeża, ale może być też mrożona, zielona, żółta, czy tak jak u mnie mieszana i żółta i zielona. 



Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 500 gramów fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • liść pora
  • liść seler
  • natka zielonej pietruszki
  • 6-7 ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml śmietany 
  • 3 litry wody
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Skrzydełka, mogą też być i udka, umyć, zalać zimną wodą i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 15 minut. Zupę fasolkową można też ugotować na rosole, lub tylko przesmażyć warzywa na maśle. Obrać włoszczyznę, umyć i dodać do zupy. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do prawie miękkiego mięsa dodać ziemniaki i osolić do smaku. Fasolkę umyć, obrać z włókien, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy jak się zagotują ziemniaki, gotować wolno 10 minut, doprawić do smaku pieprzem i solą. Mąkę rozrobić w odrobinie wody i zaprawić zupę, jak się zagotuje dodać śmietanę, ja dodałam 30%, ale może być inna. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki. Zamiast pietruszki można dodać posiekany koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz