Lato to pora na świeże owoce i warzywa, trzeba jeść ich jak najwięcej, gdyż przetworzone nie mają już takich wartości zdrowotnych ani smakowych. Zupa warzywna jest przygotowana ze świeżych warzyw z mojego ogrodu, takich które już urosły, czyli z kalarepki, kalafiora, marchewki i zielonego groszku. Gotuje się bardzo szybko, młode warzywa nie wymagają długiego gotowania, a zupa jest smaczna i aromatyczna.
Składniki:
- 400 gramów kurczaka
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kalarepka
- 1/3 kalafiora
- 3 łyżki groszku zielonego
- zielona nać selera
- zielona nać pora
- zielona pietruszka
- mała gałązka lubczyka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 4-5 ziemniaków
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso z kurczaka, mogą być skrzydełka, udka lub nawet korpusy, umyć, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowinę, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Obrać warzywa i umyć. Marchewkę i kalarepkę pokroić w kostkę, a kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Ziemniaki obrać, umyć i też pokroić w kostkę, dodać do zupy, gdy mięso będzie na wpół miękkie. Gdy ziemniaki się zagotują, dodać też warzywa, ale oprócz zielonego groszku, groszek dodać jak warzywa się podgotują, gdyż inaczej będzie rozgotowany i nie smaczny, posolić do smaku i wolno gotować. Warzywa gotują się szybko, szczególnie takie z ogródka młode, trzeba pilnować, aby nam się nie rozgotowały. Dodać zielone części warzyw: seler, por, lubczyk i pietruszkę. Gdy warzywa i ziemniaki są już miękkie, zupę zaprawić mąką rozrobioną w odrobinie wody, zagotować, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec wsypać koperek. Do zupy można dodać fasolkę szparagową, ale u mnie jeszcze nie urosła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz