Sandacz to moja ulubiona ryba, jest bardzo smaczny, ma białe, delikatne mięso, dosyć soczyste. Najlepszy taki złowiony prosto z jeziora. Jest to ryba lekkostrawna o niewielkiej ilości cholesterolu, bardzo zdrowa. Sandacza nie trzeba specjalnie doprawiać, wystarczy sól i pieprz oraz trochę soku z cytryny. Najlepiej smakuje prosto z patelni, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i surówki.
Składniki:
- Sandacz świeży
- sól
- pieprz
- mąka
- sok z cytryny
- 100 gram klarowanego masła
Wykonanie:
Sandacza podzielić na porcje, umyć i dokładnie odsączyć. Posolić, dodać odrobinę pieprzu i polać sokiem wyciśniętym z cytryny. Tak przygotowaną rybę wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Masło rozgrzać na patelni. Dzwonka sandacza obtoczyć w mące i smażyć na maśle z obydwu stron, zmniejszyć grzanie, smażyć dalej na wolnym ogniu na złoty kolor. Czas smażenia zależy od wielkości ryby, mniejsze dzwonka krócej. Mięso Sandacza jest delikatne, soczyste i bardzo dobre.
Przepis na sałatkę Sałatka z kapusty i warzyw bez octu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz