16 lipca 2021

Sandacz smażony

Sandacz to moja ulubiona ryba, jest bardzo smaczny, ma białe, delikatne mięso, dosyć soczyste. Najlepszy taki złowiony prosto z jeziora. Jest to ryba lekkostrawna o niewielkiej ilości cholesterolu, bardzo zdrowa.  Sandacza nie trzeba specjalnie doprawiać, wystarczy sól i pieprz oraz trochę soku z cytryny. Najlepiej smakuje prosto z patelni, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i surówki.



Składniki:

  • Sandacz świeży
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • sok z cytryny
  • 100 gram klarowanego masła

Wykonanie:

Sandacza podzielić na porcje, umyć i dokładnie odsączyć. Posolić, dodać odrobinę pieprzu i polać sokiem wyciśniętym z cytryny. Tak przygotowaną rybę wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Masło rozgrzać na patelni. Dzwonka sandacza obtoczyć w mące i smażyć na maśle z obydwu stron, zmniejszyć grzanie, smażyć dalej na wolnym ogniu na złoty kolor. Czas smażenia zależy od wielkości ryby, mniejsze dzwonka krócej. Mięso Sandacza jest delikatne, soczyste i bardzo dobre.

Przepis na sałatkę Sałatka z kapusty i warzyw bez octu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz