Sałatka na zimę z ogórków, cebuli, cukinii i marchwi, smaczna, słodko-kwaśna. Przepis jest prosty, składniki sałatki krótko gotujemy i gorącą sałatkę wkładamy do słoików. W zimie mamy gotowy dodatek do obiadu, czy do kanapek. W sałatce możemy wykorzystać większe ogórki.
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 500 gramów cebuli
- 500 gramów marchwi
- 1 kg obranej cukinii
- garść zielonej natki pietruszki
- 2 łyżki soli
Zalewa:
- 10 łyżek cukru
- 250 ml oleju
- 250 ml octu 10%
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 liście laurowe
Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości 1,5 mm, małe ogórki można pokroić ze skórką. Tak samo pokroić obraną i umytą marchew. Cukinię obrać i pokroić w kostkę, lub plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, zasypać solą i zostawić na godzinę, aby puściły sok. Przygotować słoiki: umyć je i wyparzyć. Gdy warzywa puszczą sok, odcedzić je, przełożyć do garnka dodać cukier, olej i przyprawy, następnie wszystko zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować wolno 10 minut. Do sałatki dodać zieloną natkę pietruszki drobno pokrojoną i ocet, zagotować i gorącą nakładać do słoików, zakręcać i postawić do góry dnem, a następnie przykryć kocykiem. Z porcji tej wyszło 16 słoików o pojemności 280 ml.
Czy te ogórki wraz z pozostałymi warzywami gotuje się wraz z zalew
OdpowiedzUsuńTak jak pisze w przepisie, odcedza się warzywa od wody z solą, gotuje się z olejem i z cukrem 10 minut, a potem dodaje się ocet, zagotować i do wyparzonych słoików.
Usuń